Zašto da uzgajate baš ovce rase Romanov?

Farma Romanovka

Jer kada kupite jednu Romanov ovcu
kupili ste 4 do 8 jagnjadi godišnje

Ovce rase Romanov, iako tek od skoro značajnije zastupljene kod nas, su veoma zahvalna rasa za uzgoj, kao i dostizanje značajnog profita ako im pružite bolje uslove od osnovnih. Pored toga što u proseku jagnje više od dva jagnjeta, postoji i značajna tražnja za mesom ovih ovaca čak i od strane vrhunskih restorana.

Glavne odlike ovaca Romanov su:

  • Visoka plodnost, zbog čega se najviše koristi za reprodukciju i proizvodnju mesa,
  • Visok procenat randmana (preko 55%)
  • Vrlo dobra prilagodljivost novim uslovima uzgoja,
  • izuzetna otpornost na bolesti u poređenju sa drugim rasama
  • i mogućnost da opstane u vrlo oštroj i hladnoj klimi.

Romanovljeva ovca izvorno je čistokrvna rasa, što znači da nije nastala ukrštanjem drugih rasa, već je usavršavana isključivo prirodnom selekcijom. Što je još jedan od razloga zbog kojih poslednjih godina na domaćem i stranom tržištu vlada veliko interesovanje za ovu rasu.
Prema zvaničnim podacima nastala je u 19. veku, a ime je dobila po malom gradu Romanov, smeštenom u dolini reke Volge u Jaroslavskoj oblasti, u današnjoj Rusiji. Nekoliko krvnih linija ovaca Romanov se raširilo i u drugim zemljama Evrope, a primat u uzgoju ovaca Romanov danas drži Češka Republika.

Rasa ovaca Romanov je priznata kao posebna rasa u Republici Srbiji i uvrštena u odgajivački program od januara 2015. godine.

Fizičke karakteristike – ključne telesne mere i proizvodne odlike ovce Romanov češke genetike:

Osobine / karakteristike grla RomanovOvceOvnovi
Telesna masa (kg)50 ˗ 7080 ˗ 100
Plodnost (%) tj. prosečan br. jagnjadi po 1
jagnjenju
200 ˗ 360/
Telesna masa jagnjadi dobi od 3 meseca (kg)25 ˗ 3530 ˗ 40
Randman mesa ̴ 55%̴ 55%